![]() |
| Türkiye'de Şekerin yolculuğu |
![]() |
| Duygu KARAKAŞ Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğrencisi |
Akademi Tarih takipçileri
bugün sizlere fazlası zarar azı karar olan şekerin tarihçesini ve ülkemizde
şekerin yolculuğu hakkında bilgi vereceğiz.
Şekerin Tarihçesi
Şekerin ilk üretildiği bölge olarak Doğu ve
Güneydoğu Asya kabul edilmektedir. Pasifik Okyanusu bölgesinde bulunan adalarda
Polynesialılar 5.000 yılı aşkın süredir şeker kamışından şeker elde edildiği
kaynaklarda bildirilmektedir. İlk zamanlarda insanlar kamışı çiğneyerek
şekerinin tadını alıyorlardı. Şeker konusundaki kesin kaynaklara MÖ 510’lu
yıllarda rastlamaktayız. O tarihlerde Hindistan'a sefer yapan Pers İmparatoru
Darius, İndus Nehri boyunca şeker kamışı yetiştirildiğini ve halkın bunları
gıdaları tatlandırmak için kullandıklarını bildirir. Bundan 200
yıl sonra Asya'nın batı kısımlarını alan Büyük İskender "kutsal
kamış" adını verdiği şeker kamışını beraberinde memleketine getirerek,
şekeri Akdeniz ülkelerine ve Afrika’nın doğu kıyılarına tanıttı.
MS 7. yüzyılda İran'ı işgal eden Araplar
şeker kamışını gördü tanıdı. Nasıl yetiştirildiğini ve nasıl şeker elde
edildiğini öğrendiler. İşgal ettikleri Kuzey Afrika ve İspanya gibi ülkelere de
bu bilgilerini aktardılar. Araplar girişimciler 8. ve 13. yüzyıllar arasında
şeker üretim tekniklerini büyük ölçekli sanayiye dönüştürdüler; ilk büyük
ölçekli şeker imalathanelerini, rafinerilerini, fabrikalarını ve üretim
alanlarını oluşturdular.
Ülkemizde Şeker
Şeker Avrupalı tüccarların ve başka ülkelerde üretilmesiyle
birlikte Anadolu’ya getirilmekteydi. Ülkemiz ‘de Şeker Fabrikaları kurulması
amacıyla Osmanlı İmparatorluğu zamanında (1840-1899) ve ondan sonraki yıllarda
bazı teşebbüsler olmuştur. Ancak bu teşebbüslerden hiçbirisi uygulama alanına
konulamamış ve bir istek olmaktan ileri gidememiştir. Bu çalışmalar sadece
hayal olarak kalmıştır.
Türkiye’de şeker üretmek için Cumhuriyet dönemini beklemek
zorunda kaldık. Cumhuriyet sonrasında her konuda olduğu gibi Şeker Fabrikaları
kurulması için yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderlik etmiştir. Atatürk
fabrikaların kurulması için teşvik ve destek verince Türk yatırımcısı harekete
geçmiş ve bu istikametteki ilk ciddi teşebbüs Uşak'lı Molla Ömeroğlu Nuri
(Şeker) adında bir çiftçi tarafından başlatılmıştır.
![]() |
| Molla Ömeroğlu Nuri (Şeker) |
Uşak vilayetin de mahalli birçok müteşebbisin katılımı ile 19 Nisan 1923 tarihinde 600.000 TL sermaye ile kurulan ' Uşak Terakki Ziraat Şirketi 6 Kasım 1925 tarihinde ilk Şeker Fabrikasının temelini atar ve fabrika bir yıl sonra 17 Aralık 1926 tarihinde üretime geçer.
Uşak'ta Şeker Fabrikası kurma çalışmalarının devam ettiği
dönemlerde İstanbul'da da özel şahısların ve bazı milli bankaların iştiraki ile
14 Haziran 1925 'de 500.000 TL sermayeli "İstanbul ve Trakya Şeker
Fabrikaları T.A.Ş." kurulur. 22 Aralık 1925 tarihinde Alpullu Şeker
Fabrikasının temeli atılır ve on bir ay gibi bir sürede fabrikanın montajı bitirilir ve 26 Aralık
1926 tarihinde fabrika işletmeye açılarak ilk Türk şekerini üretilir.
1933 yılına kadar ülkemizin şeker ihtiyacı bu iki
fabrikanın üretimi ile kısmen karşılanmaya çalışılmıştır. Bu iki fabrika ile
pancar tarımında ve şeker fabrikası işletmesinde hayli tecrübeler edinilmiş
olduğundan yeni şeker fabrikaları kurulmasının ihtiyacı anlaşılınca yeni
fabrikalar kurmak için harekete geçilir. Bu nedenle ilk olarak Milli
bankalarımızdan bazılarının ortaklığı ile iki şirket teşekkül ettirilmiş ve
bunlardan "Anadolu Şeker Fabrikaları T.A.Ş." 5 Aralık 1933 tarihinde
Eskişehir Şeker Fabrikasını üretime başlar. Diğer bir şirket olan " Turhal
Şeker Fabrikası T.A.Ş. " de 19 Ekim 1934 tarihinde Turhal Şeker
Fabrikasını işletmeye açar.
Şeker üretim faaliyetleri 1950 yılına kadar zaman zaman
tevsi edilen dört şeker fabrikası ile yürütülür. Her yıl artan şeker
ihtiyacının tamamen yerli üretimle karşılanabilmesi için 1951 yılında
hazırlanan " Şeker Sanayii'nin Tevsi Programı" ile yeni şeker
fabrikaları kurulması dönemine girilmiştir. Diğer taraftan da pancar
ekicilerinin teşkilatlandırılması amacı ile tarım kesiminde toplumsal
dayanışmanın bir örneği olan kooperatifleşme hareketi başlatılmıştır.
1953
yılında Adapazarı, 1954 yılında Amasya, Konya ve Kütahya, 1955 yılında Burdur,
Susurluk, Kayseri, 1956 yılında ise Erzincan, Erzurum, Elazığ ve Malatya Şeker
Fabrikalarının açılmasıyla 1956 yılında fabrika sayısı onbeşe ulaşmıştır. 1962
yılında Ankara Şeker Fabrikası ve 1963 yılında da Kastamonu Şeker Fabrikası,
sanayiimizin geliştirilen bir makina fabrikası ile iki atölyede %65'i imal edilerek
işletmeye alınırlar. Ülkemizin nüfus artışına paralel olarak artan şeker
ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni şeker fabrikaları kurulması öngörülerek
1977'de Afyon, 1982'de Muş ve Ilgın, 1983’de Bor, 1984'de Ağrı ve 1985 yılında
da Elbistan Şeker Fabrikalarının %95'e varan makina ve tesisleri mevcut beş
makina fabrikasında imal edilerek işletmeye alınmışlardır.
Daha
sonra sırasıyla 1989 yılında Erciş, Ereğli ve Çarşamba Şeker Fabrikaları, 1991
yılında Çorum, 1993 yılında Kars, 1998 yılında Yozgat ve 2001 yılında ise
Kırşehir Şeker Fabrikaları işletmeye açılır.
KAYNAKLAR
Türk
şeker Fabrikaları yayınları, 2001 Ankara
Dünya
Şeker Sanayinin Tarihçesi – www.kutahyaseker.com.tr
TC
Şeker Kurumu – www.sekerkurumu.org.tr




Çok ilginç bir yazı olmuş. Duygu hanıma teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.
YanıtlaSil